menu
shuffle search add person
انصراف
cancel

شیرین طنز را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

keyboard_double_arrow_left keyboard_double_arrow_right

پیشنهاد
شگفت انگیز

بزن بریم

بیخیال

علیرضا لبش در مهمان خانه

علیرضا لبش گفت طنزپردازان بیشتر به دنبال فالوور جمع کردن هستند

نویسنده کتاب طنز «لطیفه‌های زیرخاکی» گفت: تمام اثر‌ها نمی‌توانند طنز لقب بگیرند بلکه تنها اثری فاخر شناخته می‌‏شود که انتقادی باشد و مخاطب را به فکر فرو ببرد به بیان دیگر طنز واقعی درگیری اندیشه ایجاد می‌کند.

طنزپردازان امروزه هدفشان تنها خنداندن است/طنز واقعی باید در مخاطب ایجاد اندیشه کند

به گزارش شیرین طنز، علیرضا لبش نویسنده کتاب طنز «لطیفه‌های زیرخاکی» در گفت‌وگو با خبرنگار گروه فرهنگی خبرگزاری میزان، به عمده‌ترین مشکل طنزپردازان امروزه کشور اشاره کرد و گفت: کمرنگ شدن تفکر و توجه به اقبال عمومی آفت بزرگی برای طنز پردازی به شمار می‌رود.

وی ادامه داد: یک طنزپرداز باید تفکر تولید داشته باشد و به نقد مسائل اجتماعی بپردازد، اما متاسفانه امروزه می‌بینیم طنزپردازان بیشتر به دنبال لایک و فالوور جمع کردن هستند.

لبش با اشاره به ضرورت بررسی آسیب‌های موجود در حوزه طنزپردازی اظهار کرد: بررسی علل و عوامل ریشه‌های طنز نشان می‌دهد طنز پردازان ما در مسیری اشتباه قدم بر می‌دارند و این امر سبب فاصله گرفتن طنز از رشد و ترقی می‏‌شود، یک طنزپرداز باید خودش تولید کننده محتوا باشد نه مصرف کننده. آن‌ها می‌توانند با تولید محتوای ارزشمند مسیر جامعه را تغییر دهند یا به بیانی دیگر ذائقه‌ها را عوض کنند و به تفکرات سمت و سو بدهند.

ساز و کار‌های طنزپردازی

لبش با تاکید بر نحوه به کارگیری ساز و کار‌های طنز پردازی توسط هنرمندان ابراز کرد: عدم توجه به چارچوب‌های طنزپردازی این مقوله را به سوی ابتذال کشانده است با این همه حضور فضای مجازی نیز بر این چالش دامن زده بدین ترتیب کار‌ها تنزل پیدا کرده حتی در سینما نیز کمدی به شکل سخیف‌تر دنبال می‌شود.

این نویسنده بیان کرد: متاسفانه دیگر هنرمندان ذائقه نمی‌سازند و برای پیدا کردن مشکلات و مسائل و دغدغه‌های اصلی جامعه حرکت نمی‌کنند آن‌ها حرکت ساز نیستند و در جهت تضعیف این هنر ارزشمند حرکت می‌کنند.

وی با اشاره به تفکرات برخی افراد مبتنی بر طنز مساوی با قهقهه تصریح کرد: برداشت‏های درستی از طنز انجام نشده است به همین خاطر برخی معتقدند طنز مساوی با قهقهه است در صورتی که تعریف طنز چیزی متفاوت از باور‌های موجود بوده لذا نیازمند بازنگری است. تمام اثر‌ها نمی‌توانند طنز لقب بگیرند، تنها اثری فاخر شناخته می‏‌شود که انتقادی باشد و مخاطب را به فکر فرو ببرد، به بیان دیگر طنز واقعی درگیری اندیشه ایجاد می‌کند.

حرکت به سوی خنداندن

لبش ابراز کرد: هنرمندان ما امروزه به سوی خنداندن حرکت می‌کنند و از اینکه بخواهند کاری تولید کنند که دیگران را در اندیشه فرو ببرد فرار می‌کنند این کار سختی است و ماندگاری ندارد البته این طبیعت انسان است که از کار‌های سخت فاصله بگیرد.

وی بیان کرد: شرایط حاکم بر طنز سبب شده این نوع از ادبیات به حاشیه رانده شود در عین حال طنزی بسیار سطحی را ایجاد کرده است، بدین ترتیب طنزی که توان تاثیرگذاری بر ذهن افراد جامعه را ندارد ماندگاری نیز نخواهد داشت. نگاهی به آثار طنزپردازان گذشته نشان می‌دهد آثاری ماندگار خواهند بود که در خود پیام‌های عمیقی به همراه داشته باشد و ذهن خواننده را با خود درگیر می‌کند.

لبش با اشاره به ضرورت تغییر نگاه هنرمندان درمقوله طنز و بازگشت به چهارچوب‌های اصلی این هنر اظهار کرد: نخستین قدم تغییر تفکر هنرمندان است این مهم تاثیر گذار‌ترین رویکرد در مسیر بهبود و تحول هنر طنز است در گام‌های بعدی سازمان‌ها و نهاد‌ها، بنگاه‌های نشر و اشاعه فرهنگ همچنین صدا و سیما باید برای تغییر ذائقه قدم بردارند. هنرمند به تنهایی نمی‌تواند آسیب‌های موجود در حوزه طنزپردازی را تغییر دهد.

نویسنده کتاب «بوطیقای شیطان» بیان کرد: از آنجا که فرهنگ و اقتصاد به یکدیگر گره خورده‌اند انتشاراتی‌ها توان چاپ کتاب را ندارند لذا حضور نهاد‌های دولتی می‌تواند تاثیر گذار باشد. هرچند بررسی‌ها نشان می‌دهد نهاد‌های دولتی در این زمینه عموماً فعالیت کم رنگی دارند و برعکس بخش‌های خصوصی بهتر عمل می‌کنند.

لبش در پاسخ به آخرین کتب منتشر شده خود خاطرنشان کرد: «لطیفه‌های زیرخاکی» که مجموعه‌های بازنویسی شده از لطیفه‌های کهن است و به تازگی تدوین شده، همچنین کتاب «بوطیقای شیطان» که شامل هفت داستان و تالیف بوده، در انتشارات ققنوس به چاپ رسیده است.

انتهای پیام/

chatنظرات شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اپلیکیشن کبریت کم خطر